Siirry pääsisältöön

Puheentuoton erityisvaikeus...


Pienen tytön turhautumista, itkua, kiukkua.
Paljon sanoja ja silti:
"Äiti ei nyt ymmärrä. 
Haluatko sä tätä vai tätä?"
Kertoo asioansa uudelleen, ei anna selkeää 
kyllä ei vastausta, vaan haluaa
kertoa haluamansa.
Ja äiti ei ymmärrä, ei vaikka kuinka yrittää.

Soitetaan ja tilataan ylimääräinen käynti neuvolaan,
lähete talon puheterapeutille... vai ensin sinne tiimiin?!

Puheterapiaan jossa ensimmäinenä mietitään kommunikaatio keinoija,
tehdään Papunet-kansio, maksusitoumuspyyntö
tukiviittomaopetuksen puolesta.
Käydään tutkittumassa kuulo (erinomainen)
Äityisloma lopettaa puheterapian (ei yhtäkään hakijaa sijaisuuteen)
ennen kuin se oikein ehtii alkaakaan,
mutta pyörät ovat lähteneet pyörimään

Vuos ja kuukausi sitten, viittoma-ope tulee ekan kerran
voittaa heti ensi sanoillaan Keetan puolelleen ja
iloisella ja reippaalla olemuksellaan myös meidät kaikki.
Mukavia koko perheen yhdessä olo hetkiä samalla.
20h eli 10 kertaa.
Enemmän tarkoitettu aikuisille kuin puhuvalle tytölle,
että aikuiset hidastaisivat puhettaan ja antaisivat paremman puhemallin.

Pari viikkoa myöhemmoin Keetta aloittaa kuntontoutavana toimena
päiväkodissa kolmena päivänä viikossa.


Papunet-kansio ei löydä oikein arjesta paikkaansa,
vaatiisi aikaa syventymiseenkin ja hieman kömpelö.
Viittomat luentevampia, parantamisen varaa käytössä vain.

Maksusitoumus yksityiselle foniatrille:
Puheetuoton erityisvaikeus, jossa on ns.
ohjelmointityyppisen dyspraksian piirteitä,
mutta aika paljon myös kapea-alaisemman fonologisen
ohjelmoinnin häriön piirteitä.

Suositus:
maksusitoumus tiiviiseen puheterapiaan, 
lisää tukiviittomaopetusta,
lasten neuropsykologin tutkimukset.


-Pää. - Sano Pojan Pää. - Tojan Pää.
-Ei mikään Tojan pää vaan Pojan pää.
-Toika, Tojan Pää!

Kaikki kirjaimet löytyvät, konsonantit vain vaihtavat paikkojaan.

Taivaan Isän ihmeeksi sitä voi sanoa että
Keetta pääsi yksityiselle puheterapeutille kesäksi.
(Vuodenkin jono yksityisille)
Kahta kertaa viikossa, 
hieman lomareissuja välissä puolin ja toisin.
Ennen lähtöään muille maille järjesti 
lähetteen keskussairaalan foniatrille
(sieltä saatais Kela maksama puheterapia)
 ja jatkon syksyllä älomalta palaavalle kolleegalleen.

Paljon puhe on selkeytynyt ihan jo kasvun myötä ja
nuo ensimmäisten rivien tuskat ettei ymmärretä on harvinaisia,
kotiväen suhteen.
Tyttökin osaa jo selittää asiansa toisellakin tavalla
ja yleensä pääsemme päättelyn avulla yhteisymmärrykseen.
Toisinaan kuitenkin äitikin sanoo lauseen päätteeksi saman kuin vieraatkin:
"Joo!" vaikka ei ymmärtynyt mitään.


Uusi puheterapeutti on muutaman viikon ajan käynyt 
päiväkodissa ja toisen käynnin kotona,
muutama kerta vielä jäljellä.
Tukiviittomatkin ovat loppusuoralla, niistä on käyty myös päiväkodilla.
Keskiviikkona yhteispalaveri psykologin yhteenvedon puitteissa.


Äidin suurin huoli:
tytön sosialliset suhteet, leikkii paljon yksin
 tarkkailija ja arka tutustumaan.
toiset eivät ymmärrä puhetta....
Ettei se vain jää päälle sitten kun puhe ei enää ole ongelma, koulussa:
"No se on aina leikkinyt yksikseen, 
ei me sen kans olla koskaa leikitty."



Maaka


Kommentit

Katja sanoi…
Voimia <3 Meillä keskimmäisellä, nyt 10-vuotiaalla pojalla on kielenkehityksen erityisvaikeus. On erityisluokalla, mikä on mielestäni pojan onni. 8 oppilasta, ope ja avustaja. Olisi väärin lasta kohtaan laittaa pärjäämään 20 oppilaan ryhmään jossa vain ope. Poika kehittyy kokoajan ja oppii uutta, kavereitakin on, sieltä omalta luokalta. Välitunneilla isommassa porukassa koska erityisluokat ovat ihan tavallisessa koulussa mikä on hyvä juttu. Meillä ei ole enää kuvakommunikaatio käytössä, mutta pienempänä oli, tykkäsin itse enemmän irtokuvista kuin kansiosta. Kuvat saatiin sairaalasta.
suvi sanoi…
voimahalit sinne <3 meillä 3 erityis-lasta,joista kolmas odottelee kutsua lasten neurologian osastolle tarkempiin tutkimuksiin. 9v on Tato(toiminta-alueittain tapahtuva opetus)-luokassa,jossa oppilaita 5 (1-5 luokkalaisia).12v adhd normaali luokassa.
Anonyymi sanoi…
<3 Voimia ja jaksamista koko perheelle! Olen työskennellyt erityistä tukea tarvitsevien lasten kanssa ja puheen tuottamisen vaikeudet ovat tuttuja. Antamalla aikaa puhua, käyttämällä kuvia ja viittomia yms, ottamalla lapsi mukaan kaikkeen perheen toimintaan on pitkällä tähtäimellä kuntouttavaa ja tuloksellista. Ottakaa kaikki apu vastaan mitä saatte ja kysykää/vaatikaa lisää. Olette toimineet ja tehneet paljon lapsen parhaaksi. Vanhempien huoli tulevasta on monesti suuri taakka, nauttikaa jo saavutetuista asioista ja iloitkaa tästä päivästä!

Sirpa
Susanna sanoi…
Haleja! Noita asioita on meilläkin käyty läpi. Kaikenlaisia harjoituksia, kärsivällisyyttä, puheterapiaa, turhautumista ja lopulta niitä onnistumisiakin.
Anonyymi sanoi…
Kiitos hienosta blogista, meillä kans samat vaikeudet oli 5 vuotiaalla pojalla.nyt jo 8vuotta ja kaikki vaikeuet päästy yli,ja puhetta tulee liiaksikin ;)
Anonyymi sanoi…
Hei! Tämä kaikki kuulostaa niiiiin tutulle. Meillä poika vasta lähdössä tutkimuksiin. Konsonantit vaihtavat meilläkin paikkaa ja vähäinen puhe tosi epäselvää. Minkäikäinen Keetta on nyt? Oli tosi mielenkiintoista lukea, samalla mietin mitä meillä edessä. Puheterapialla ollaan aloitettu ja joitain viittomia käyty, neurolle ja foniatrille jonotetaan. Ymmärrän tosi hyvin nuo äidin huolet, samoja asioita olen jo kelannut, nyt jo sosiaalinen syrjäytyminen on näyttäytynyt kun ei ole sanoja sanoa omia mielipiteitään ja ohjata leikkiä. Vaikeuksien kautta voittoon, toivotaan ja uskotaan näin! Voimia sinulle ja kiitos kun kirjoitit tämän blogiisi!
Maaka sanoi…
Puhetta meilläkin tulee oman väen ja aikuisille jutellessa :) Mutta "kissa vie" kielen omanikäisten kesken. Palaveri oli hyvä juttu :) Päiväkotitäditkin olivat havahtuneet kaveriasiaan asiaan, toivotaan ja rukoillaan heille kekseliäisyyttä ja kestävyyttä asiassa. "E-K olis niin hyvä kaveri, mutta..." .Keetta oli keskiviikkona hyvin iloinen kun eräs tyttö oli pyytänyt häntä leikkimään!
3v neuvolassa meillä oli joku sijainen, joten olin yhteydessä sinne joskus puolen vuoden? päästä. 5 vuotta tuli neidillä täyteen kesällä.

Vanhimmalla pojalla meillä oli myös samanlaista puhevaikeutta, joku-moku, jäätelö-läätelö, ja r puuttui. Eskari aikana käytiin muutaman kerran puheterapiassa, ärrä löytyi ja löysi paikkansa lukemisen myötä. Lukihäriö pojalla. Sen tiimoilta on saanut tukiopetusta, erityisopetusta, neuropsykologin jakson (oppimistekniikkoja). Äidinkielessä oli alkuun mukautetun kirja. Englannista samoin ja siitä tehtiin HOJKS joskus nelosella. Koulu pojalta sujuu hyvin muuten, tunnollinen oppilas, matemaattisesti lahjakas, käsistään kätevä ja lukihäiriöstä huolimatta realiaineetkin 8-9luokkaa, enemmän jälkimmäistä :)
Miltsu sanoi…
Meilläkin on käyty tämä kaikki läpi. Me saatin erikoissairaanhoidosta diagnoosi 1,5 vuotta sitten ja vasta sen jälkeen saatiin tarpeeksi tukitoimia minkä ansiosta kehitys on edennyt suuriin harppauksin. Meillä höpötellään jo paljon mutta ikätasoonnähden puheenkehitys on edelleen huomattavan viiveistä. Meilläkin suuri huolen aihe oli kaverisuhteet mutta on ollut hieno huomata miten yhteisleikkiä on alkanut tulemaan kun kommunikointi on parantunut. Tsemppiä teille kovasti jaksamiseen!
Unknown sanoi…
Voimia teille, ihana kun kerroit asiasta. Me olemme myös painineet saman asian kassa, nyt on alkanut puhettu tulemaan kun 3v täytti ja puhe hiljalleen on parantunut ja kehittynyt. Poika määrättiin käymään hoidossa muutamia päiviä viikossa jotta puhe edistyy. Suunta täälläkin oikea. Nyt pienin poju on huolen aihe jo näinkin pienellä iällä, mutta katsotaan mitä tuleman pitää.
Unknown sanoi…
Nyt vasta huomasin sinun aiemman kommentiin vastaamisen. Aloin miettimään miksi joissakin kunnissa ollaan heti aktiivisia kun taas toisessa menee kaikki ihan ohi. Meidän poju ei puhunut juurikaan kuin ns. vauvasanoja kolmeen vuoteen saakka ja nyt on tosiaan puolen vuoden aikana alkanut puhumaan. Puhe samanlaista kuin kaverin 2v pojalla ja hänestä ollaan neuvolassa huolissaan ja on järjestetty puheterapiaa. Saa nähdä miten tämä loppujen lopuksi menee, ei ole helppoa olla äiti ja murehtia lapsista. Leikkikaverit ovat kyllä tärkeitä. Toivottavasti kavereita löytyy ja saa elää kaveririkasta elämää :)
Maaka sanoi…
Kiitos teille kaikille, tosi ihanaa kun jaoitte omia kokemuksia ja mietteitä. Meidän äitien murheita, kiitos :)

Ja edelleen saa tänne aiheesta kirjoittaa. Viestit tulevat hyväksynnän kautta niin huomaan niiden tulon paremmin. :)
Unknown sanoi…
Tulee vastaus tähänkin myöhässä kun ei ole päässyt lukemaan kivoja juttujasi aikoihin. Meillä on 5 lasta joista toiseksi nuorimmalla, 8v, on dysfasia, eli opetteli puhumaan pikku hiljaa vasta puheterapiassa n. 3,5 vuotiaana. Nyt hänellä on pidennetty oppivelvollisuus, eli kävi eskaa pari vuotta ja nyt ekaluokka menee kivasti ihan dysfasialuokalla jossa on 8 oppilasta ja jaetaan usein kahteen ryhmään. Kuvat mukana opetuksessa. Hyvin jo puhuu ja opettelee lukemaan tuplatun eskan ansiosta kivasti. Ollut aina itsekseen olevaa sorttia, kun dysfasiaan kuuluu tietysti sosiaalisia vaikeuksia. Rauhallinen poika. Mutta meidän 5v tyttö arveluttaa kun pitäisi eskaan lähteä ensi syksynä, puhunut erinomaisesti ja normaalisti normaalilla aikajanalla, oppi lukemaan ja kirjoittamaan itsekseen juuri kun täytti 5. Mutta ei puhu muille kuin omalle perheelle. Ujo ja itsepäinen ja leikkii pääasiassa vain yksin, paitsi sisarusten kanssa ajoittain. Olen perhepäivähoitaja eikä oikein mikään suju hoidossa olevien kanssa. Ei myöskään suostu mihinkään muiden kuin äidin kanssa, ei edes isin Miten lie jää johonkin eskaan. 4v neuvolassa ei sanonut sanaakaan neuvolan tädille puoleentoista tuntiin. 5v neuvolaan en taida edes vaivautua kun ei sano siellä mitään kuitenkaan. Vaan jos tuo tuosta virkistyy kun liki vuosi vielä jäljellä. Toiset tuon ikäiset kaipaa seuraa ja kaveria, vaan meidän tyttö ei missään nimessä halua minkäänlaista kaveria. Että tämmöisiä juttuja.
Unknown sanoi…
Tulee vastaus tähänkin myöhässä kun ei ole päässyt lukemaan kivoja juttujasi aikoihin. Meillä on 5 lasta joista toiseksi nuorimmalla, 8v, on dysfasia, eli opetteli puhumaan pikku hiljaa vasta puheterapiassa n. 3,5 vuotiaana. Nyt hänellä on pidennetty oppivelvollisuus, eli kävi eskaa pari vuotta ja nyt ekaluokka menee kivasti ihan dysfasialuokalla jossa on 8 oppilasta ja jaetaan usein kahteen ryhmään. Kuvat mukana opetuksessa. Hyvin jo puhuu ja opettelee lukemaan tuplatun eskan ansiosta kivasti. Ollut aina itsekseen olevaa sorttia, kun dysfasiaan kuuluu tietysti sosiaalisia vaikeuksia. Rauhallinen poika. Mutta meidän 5v tyttö arveluttaa kun pitäisi eskaan lähteä ensi syksynä, puhunut erinomaisesti ja normaalisti normaalilla aikajanalla, oppi lukemaan ja kirjoittamaan itsekseen juuri kun täytti 5. Mutta ei puhu muille kuin omalle perheelle. Ujo ja itsepäinen ja leikkii pääasiassa vain yksin, paitsi sisarusten kanssa ajoittain. Olen perhepäivähoitaja eikä oikein mikään suju hoidossa olevien kanssa. Ei myöskään suostu mihinkään muiden kuin äidin kanssa, ei edes isin Miten lie jää johonkin eskaan. 4v neuvolassa ei sanonut sanaakaan neuvolan tädille puoleentoista tuntiin. 5v neuvolaan en taida edes vaivautua kun ei sano siellä mitään kuitenkaan. Vaan jos tuo tuosta virkistyy kun liki vuosi vielä jäljellä. Toiset tuon ikäiset kaipaa seuraa ja kaveria, vaan meidän tyttö ei missään nimessä halua minkäänlaista kaveria. Että tämmöisiä juttuja.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Diy saippua ja nestesaippuaa

Olin syksyllä kansalaisopiston saippua kurssilla, ja tein urakalla useammanlaista saippuaa näiden kahden laadun lisäksi. Muutaman viikon päästä siitä tormäsin litran oliiviöljypulloihin 0,50e kpl, joten sitten pidin vielä saippuapajan kotonakin 😄 Meillä on suihkussa käytössä palasaippua. Ne on virkkaamissani pussukoissa, joissa niitä on kätevä käyttää ja sitten ripustaa hygienisesti kuivumaan. Näin korona aikana nestesaippua kului kovasti käsiä pestäessä ja ne myös kuivattivat käsiä. Joten päätin kokeilla onnistuisiko nestesaippua itsetehdystä palasaippuasta. Raastoin perusohjeella tehtyä palasaippuaa ja yhden hunajasaippouan lisäksi. Saippuaa oli muuten nautinto raastaa,  just täydellinen koostumus. Tutkin ohjeita netistä ja valitsin yksinkertaisimman. Koska vesi on nestesaippuassa se pilaantuva osa, keitin sitä vähintään viis minuuttia ja annoin jähtyä. Ohjeeksi tästä ei nyt sitten kuitenkaan ole, sorry! Oon tehnyt nyt kaks kertaa. Ekalla kertaa jotain litra vettä ja desi saippuaa o

Diy pyykkietikka

Mä oon jo jokin aika sitten siirtynyt käyttämään vallan pyykkietikkaa huuhteluaineen sijaan. Viime viikolla sen sijaan että olisin hakenut kaupasta valmiin tuotteen, tein netistä  kuinka sitä vois tehdä itte ja edullisemmin. Eipä tuo mitään rakettitiedettä ollut, haaste oli lähinnä mistä eteerinen öljy.  Mä halusin sitä heti ja muutenkin en oo pariin vuoteen tilannu mitään nettikaupasta, joten lähikaupasta pitäisi löytyä. Joku oli käyttänyt ihan saunatuoksuja, joten päätin aloittaa kans niillä. Mandariini ja greippi toimivat hyvin, paitsi luin sitten myöhemmin että sitrusöljyt ei oo pyykkikoneelle hyväksi.  Eilen piti tehdä lisää ja Rajamäen väkiviinaetikkaa lisäksi ostin Salmiakki tuoksuöljyn ( siinäkin on appelsiinia, huoks) Vielä on kokeilematta miltä salmiakkitipat puhtaassa pyykistä tuoksuu. Öljytipat kelluvat selvästi pinnassa, joten muistaa ainakin ravistaa ennen koneen lokeroon laittamista. Pulloihin liimailin etiketit

Asuntovaunun maalausta

Syksyllä isännys ähisi eräänä iltana muutaman tovin ennen kuin sai vaunun liinojen, pyöreiden puukalikoiden ym avulla hinattua talliin. Ei riittänyt että otti pois renkaat, myös akselin joitui ottamaan pois alta että mahtui ovista sisälle. Tallissa se on odottanut kevättä ja innostusta. Lämpöiset päivät saivat innostuksen heräämään. Joten tämän vappuviikonlopun projektiksi otettiin vaunun maalaus. Hiomista ja teippausta. Pellikattomaalia ja sähkökäyttöinen ruisku. Valkoista ja harmaata.  Tässä vaiheessa näyttää aikastakin hyvältä!?! Vanhenenee ihan silmissä... hyvällä tavalla! :D Saa nähdä mikä on lopputulos. Kolmaskin väri tähän vielä tulee (+mustat listat). Arvaatko mikä? ;) Tältä näytti su illalla, kun ekaa harmaata kerrosta vedettiin. Päivällä sataneen valkoisen lumen ja harmaiden pilvien kunniaksi?  Tässä meidän inspiraatio kangas väritykseen: Vaaleanturkoosia tietenkin saa meidän vaunu vielä pintaan